Gürün

Gürün

İsminin nerden geldiği konusunda bir çok rivayetler vardır ancak çok eski yerleşim yerlerinden biri olduğu Hitit belgelerinde,Kapadokya belgelerinde,Asur ve Ermeni belgelerinden doğrulanmaktadır.
Bizans döneminde Gauraina ismiyle bilinir ve 1408 yılında Osmanlı topraklarına katılmıştır, 1869 yılında kaza olmuştur .


Sivas'ın güneyinde il merkezine 137 km. uzaklıkta; Akdeniz Bölgesi, Doğu Anadolu Bölgesi ve İç Anadolu Bölgesinin kesiştiği yerdedir.
4. derece deprem kuşağında yer alan Gürün, yüzey şekilleri bakımından dağlık ve engebeli bir yapıya sahiptir.

Etrafı dağlarla çevrili vadi şehir Gürün'de her ne kadar karasal iklim hakim olsa da Sivas genelinde mikro klime iklim özelliklerini göstermektedir. İlçede, arazi genel olarak çıplak bir görünümdedir.

ilçe merkezinde 19 mahalle vardır ve 61 köye sahiptir.2009 yılında yapılan adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre toplam nüfusu 21.573 kişi olan Gürün’ün merkez nüfusu 2000 yılına kadar sürekli artmasına rağmen 2007 yılında azalmaya başlamıştır. 1990 yılında 21 152 kişi olan köy nüfusu sürekli azalarak 2007 yılında 11 557 kişiye düşmüştür.

Gürün ilçesi ekonomisinin temeli tarıma dayanır. Fakat bu tarım bilinçli ve tarım organizeli bir şekilde yapılamamaktadır. Zaten arazinin engebeli oluşu ve yeterli toprak analizleri ve tahlilleri yapılamadığından  verimsiz olan topraklarda yeterli ve gerekli üretim ve verim alınamamaktadır.

Ziyaret Mekanları ve Tarih :
1. Akşaktaşı Ziyareti
2. Avundukların Al Ocağı
3. Coşkun Baba
4. Deppo Baba(Mal Tepesi)
5. Gökpınar
6. Güldede Yatırı
7. Hayrani Baba
8. Huykesen Çalısı
9. İrfan Ocağı
10. Kıllı Ziyaret
11. Kuduz Ocağı
12. Şehitler Mezarlığı
13. Şeyh Kasım Türbesi
14. Yusuf Dede
15. Ziyaret (Osmandede-Kötüköy)
16. Ziyaret (Karapınar)
17. Ziyaret (Kaynarca)
19. Ziyaret Tepe

Doğal Alanlar - Gezilecek Yerler
GÖKPINAR GÖLÜ DOĞAL YAŞAM PARKI
GÜRÜN ŞUĞUL VADİSİ
GÜRÜN KAYAEVLERİ
GÜRÜN ULU CAMİİ
TEPECİK KÖYÜ TABAN MOZAİĞİ


KÖY VE BELDELERİ


 

 

Tepkini göster

0 love1

Benzer İçerikler